Emotiefraude

Wat is emotiefraude?

Bij emotiefraude zullen oplichters inspelen op de gevoelens van hun slachtoffer om hen geld te ontfutselen. Het wordt ook wel omschreven als vriendschapsfraude. De oplichters zullen contact proberen zoeken via een spammail, datingsite, sociale media, chatbox…

Wanneer er eenmaal een vertrouwensband is ontstaan, zal de nu geliefde of vriend om geld vragen. Wanneer je het geld hebt overgemaakt, blijft het plots stil aan de andere kant. In werkelijkheid heeft de geliefde of vriend nooit bestaan. Indien een kennis je om geld vraagt op de manier hierboven beschreven, weiger en verbreek elk contact!

Ga er niet zomaar van uit dat de afzender van een bericht via e-mail werkelijk de persoon is die je persoonlijk kent (vriend, familie…). Er zijn talloze manieren om zich via mail voor te doen als iemand anders.

Noodbericht (via bijv. e-mail)

Je kan ook een noodbericht krijgen van iemand die je kent (familie, vriend, kennis) die vraagt om geld: hij werd overvallen, verloor zijn portefeuille, raakte betrokken in een verkeersongeval… In werkelijkheid zit je kennis thuis en weet hij niets van deze noodoproep. Zijn mailaccount werd gehackt en de oplichters hebben dit bericht naar zijn hele adresboek gestuurd. Breng hem of haar op de hoogte zodat men de nodige stappen kan ondernemen om zijn of haar account opnieuw over te nemen en kan men de contacten in zijn of haar adresboek waarschuwen voor de oplichting.

Online daten

Wees alert wanneer een kandidaat-partner om geld begint te vragen. Werk met een erkend relatiebureau of controleer de naam van de datingsite en de gegevens van je kandidaat-partner op het internet door ze in te geven in een zoekrobot (bijvoorbeeld Google).

Valse liefdadigheid

Stort je bijdrage aan goede doelen die je kent. Word je via mail gecontacteerd door een ongekende hulporganisatie en je wilt bijdragen, controleer dan de bankgegevens op de website van de hulporganisatie in kwestie.

Oplichters bespelen steeds vaker de gevoelige snaar in hun poging om mensen geld te ontfutselen. Hartverscheurende berichten over natuurrampen, ernstig zieke kinderen, dieren waarvoor de eigenaar niet meer kan zorgen, een nieuwe online 'vriend' die je vraagt om geld te sturen voor een ticket naar België…

Betaalde je toch? Breng je bank op de hoogte en doe zo snel mogelijk aangifte in één van onze commissariaten.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Deinze-Zulte-Lievegem via het contactformulier of telefonisch via 09 244 24 00.