Sexting en sextortion

Wat is sexting?

Het begrip ‘sexting’ is overgewaaid vanuit het Engels en vormt een samenstelling van ‘sex’ (seks) en ‘texting’ (berichtjes sturen). Door de snelle ontwikkeling van smartphones is sexting niet langer beperkt tot het sturen van pikante berichtjes: vandaag gaat sexting vooral over het versturen en ontvangen van expliciete foto’s en filmpjes.

Sexting kan via de smartphone, de tablet of andere digitale media. (Jong)volwassenen en jongeren zien het vooral als een manier om te flirten. Dat kan met de eigen partner, met iemand waarmee ze hun partner bedriegen of met iemand waar ze een oogje op hebben. Ook kan fysieke afstand een reden zijn om aan sexting te doen, alsook het feit dat de ander erom vraagt.

Gevaren van sexting

Het is belangrijk om te weten dat sexting ook gevaren met zich meebrengt. De foto’s’/video’s kunnen ongewild verspreid worden en daar draag jij  als slachtoffer de gevolgen van. Eenmaal gepost, kunnen foto’s of video’s op het internet hun eigen leven gaan leiden.

Het ongewild verspreiden kan gezien worden als een vorm van cyberpesten en kan tot ernstige gevolgen leiden bij de slachtoffers (bijv. depressie, zelfmoord,…). Jongeren gebruiken vooral Snapchat om te sexten omdat de foto’s daar na enkele seconden verdwijnen, maar uiteraard kunnen mensen nog steeds een screenshot nemen.

Is sexting strafbaar?

Wanneer jongeren sexten, doen ze op zich helemaal niets verkeerd zolang ze elkaars grenzen respecteren. Zo moet er bijvoorbeeld wederzijdse toestemming zijn, mag er geen druk uitgeoefend worden en moeten de betrokkenen gelijkwaardig zijn (inzake bijv. leeftijd). Wanneer je het doet, zorg dat je niet herkenbaar in beeld komt en maak duidelijk afspraken over wat wel of niet mag gebeuren met de foto’s/video’s.

Als je (seksueel getinte) foto’s van iemand anders doorstuurt of ontvangt en downloadt, ben je strafbaar. Ook als jongeren dat zelf doen. De wet maakt geen onderscheid tussen bewust strafbare feiten en jongeren die met toestemming beelden maken. Als dader kan je een gevangenisstraf oplopen van 6 maand tot en met 5 jaar.

Sextortion

Sexting kan ook leiden tot sextortion (samentrekking van sexual extortion) of seksuele afpersing. Hierbij worden tieners via internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.

We raden ten stelligste af om naaktfoto's of intieme beelden van jezelf door te sturen (zeker niet naar onbekenden). Als het toch gebeurt, kan je zoals eerder vermeld best je gezicht niet tonen. Een tip is ook je webcam afdekken als je niet gefilmd wil worden. Maar als je toch het slachtoffer wordt van sextortion, stap dan naar de politie en betaal vooral niet. Child Focus kan slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure.

Ben je zelf slachtoffer? Praat erover, verzamel zoveel mogelijk bewijs en doe dan altijd aangifte in één van onze commissariaten. Meer informatie en tips over sextortion en sexting vind je op de website van Child Focus en MediaNest.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Deinze-Zulte-Lievegem via het contactformulier of telefonisch via 09 244 24 00.